Într-o frumoasă zi cu soare, pe 22 august 2009, copii, tineri, adulţi şi persoane consacrate, călăuziţi de preoţii noştri şi de PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, am pornit şi în acest an împreună spre capela Sfintei Fecioare Maria, de pe dealul Ciciola.

Am plecat în procesiune la ora 9.00 de la biserică meditând Calea Sfintei Cruci şi rugându-ne Sfântul Rozariu. Cu fiecare staţiune, cu fiecare îngenunchiere, cred că fiecare dintre participanţi a simţiti puţin din durerea drumului lui Isus Cristos până pe Golgota. Adierile de vânt ne-au mai înviorat în căldura dogoritoare a soarelui, ne-au dat curaj să mergem mai departe şi să-l simţim pe Cristos în fiecare pas.

Bucuria a fost mare când, după 2 ore de mers, am zărit capela printre copacii pădurii, dar mai mare a fost când am ajuns la locul propus. Au fost şi ocazii de spovezi, fiecare participant la acest pelerinaj având posibilitatea să se împace cu Dumnezeu. Participarea la Sfânta Liturghie celebrată de PS Anton, dar şi cuvintele părintelui predicator: „Să mergem pe urmele paşilor Mariei pentru a ajunge la Cristos!” ne-au adus mai aproape de Cristos. Înaintea binecuvântării finale s-au sfinţit diferite ierburi şi flori pe care unii au reuşit să le culeagă de pe drum, iar alţii au adunat câteva ramuri din copacii din jurul capelei. Acest lucru cred că arată credinţa oamenilor că Dumnezeu este şi va fi cu ei, că acele flori pot fi semne şi amintiri ale binecuvântărilor dobândite în acest pelerinaj minunat.

Sărmăluţele, pitanul, chiflele, toate făcute la cuptor „ca la mama acasă”, ne-au întărit trupeşte şi ne-am simţit ca o mare familie la masă împreună. Apoi fiecare ne-am îndreptat spre casă, fericiţi după o astfel de zi frumoasă şi cu o nouă experienţă în inimi.

Mulţumim tuturor participanţilor, oaspeţilor noştri: tinerii din Oneşti şi Faraoani. Sperăm să ne revedem şi în anul următor atât cu cei care au fost, dar şi cu cei care poate în acest an nu au reuşit să ajungă.

Mulţumim tuturor celor care au oferit din timpul lor pentru a pregăti această sărbătoare: procesiunea, locul de desfăşurare a Sfintei Liturghii, masa oferită tuturor participanţilor, etc.

Astfel s-a încheiat încă o sărbătoare frumoasă în istoria celor din Valea Mare. MulÅ£umim tuturor pentru participare ÅŸi nu uitaÅ£i că se poate ajunge la Cristos… cu Maria!

Agata FarcaÅŸ

Imagini de la pelerinaj gasiti “aici”


Comentarii prin RSS

Postează un răspuns