Un nou an ÅŸcolar

 Mesajul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării,
doamna Ecaterina Andronescu, cu ocazia începerii anului şcolar.

Dragi ÅŸcolari ÅŸi elevi,
Astăzi aţi bătut din nou, sau poate pentru prima oară la porţile şcolii. Şcoala este pentru voi locul unde vă veţi forma şi de unde veţi învăţa ceea ce trebuie să ştiţi pentru a avea un viitor bun. Ministerul Educaţiei a demarat începând din acest an un amplu proces de reformă care pune în prim plan interesele voastre, ale elevilor. Materiile de studiu vor fi mai aerisite, numărul de ore petrecut în clasă va fi mai mic, iar forma de examinare mai aproape de cerinţele voastre. Vă îndemn să veniţi la şcoală şi să depuneţi toate eforturile pentru a învăţa temeinic şi a vă construi singuri cariera pe care doriţi să o urmaţi. Anii de şcoală trec şi nimeni nu îi mai poate aduce înapoi. Nu irosiţi această comoară. Dacă vreţi să ajungeţi departe, trebuie să fiţi foarte bine pregătiţi, iar şcoala este locul ideal pentru iniţiere şi formare. Profitaţi de această şansă. Vă urez un an şcolar cu multe împliniri.

Stimaţi părinţi,
Vă adresez rugămintea să fiţi alături de şcoală. Numai împreună cu profesorii puteţi face din copiii dumneavoastră oameni performanţi în viaţă. Şcoala face eforturi deosebite, chiar şi în condiţiile grele de acum, pentru a creşte performanţa didactică, pentru a reduce decalajele faţă de ţările civilizate în ceea ce priveşte pregătirea copiilor, iar numărul mare de olimpici cu rezultate de excepţie ne arată că suntem pe drumul cel bun. Începând din acest an, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a demarat un amplu proces de descentralizare, iar avantajul esenţial al acestui proces este în viziunea mea, apropierea părinţilor de actul educaţional. Creşterea gradului de responsabilizare a părinţilor în ceea ce priveşte deciziile majore care se iau în cadrul şcolii este marele câştig al reformei din educaţie iar eu mă angajez să duc la bun sfârşit acest deziderat.
Stimaţi profesori,
Aţi văzut şi dumneavoastră cât de greu este să construieşti atunci când îţi propui să reformezi sistemul educaţional. Strădania noastră este să facem o lege mai bună, să ne batem pentru salarii mai mari, dar cred că, oricât de bună ar fi legea, nimic nu poate înlocui ceea ce face fiecare dascăl pentru clasa în care intră. Acolo este succesul şcolii, în asta stă performanţa şcolii. În sala de clasă se trăieşte performanţa, în sala de clasă reuşim să-i creştem drepţi, deştepţi şi buni pe aceşti copii. Vă urez un nou an şcolar plin de împliniri şi performanţe.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a stabilit structura anului şcolar 2009-2010.
Astfel, cursurile vor începe luni, 14 septembrie 2009 şi se vor încheia, vineri, 11 iunie 2010, însumând 35 de săptămâni de şcoală (173 de zile lucrătoare).
Anul şcolar 2009 - 2010 este structurat în două semestre, după cum urmează: semestrul I (luni, 14 septembrie 2009 - vineri, 29 ianuarie 2010), întrerupt de vacanţa de iarnă (sâmbătă, 19 decembrie 2009 - duminică, 3 ianuarie 2010) şi semestrul II (luni, 8 februarie 2010 - vineri, 11 iunie 2010). În primul semestru, în perioada 2 - 9 noiembrie 2009, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă, iar în intervalul 30 ianuarie - 7 februarie 2010 este programată vacanţa intersemestrială.
Cursurile semestrului al II-lea vor începe luni, 8 februarie 2010 şi vor dura până vineri, 11 iunie 2010. De sâmbătă, 3 aprilie şi până duminică, 11 aprilie 2010, elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 12 iunie şi se va termina duminică, 12 septembrie 2010.
În semestrul I, tezele se vor susţine, de regulă, până la data de 18 decembrie 2009, iar în semestrul al II-lea până la data de 14 mai 2010.

Imagini de la deschiderea Noului An Åžcolar:

Comentarii prin RSS

Postează un răspuns